Catering Historia

Catering Historik

En del säger att Ursprunget till catering återfinns i Kina. De första värdshus och platser där du kan äta var där. Det var en början på en tradition av "gästfrihet" vilket i princip innebär - vara snäll mot främlingar. Och det har fortsatt.

Nästa dominerande civilisation som använde catering var Egypten. Sedan må alla och en var fundera om huruvida arbetet var självvalt eller bestod av rent slavarbete. Hur som helst måste det tunga arbetet med att byggga pyramiderna fortskrida och mat måste arbetarna ha. Att komma och servera färdig mat där arbetena just pågick var inte bara en tillfällighet utan en nödvändighet, ävem om vi kan anta att den styrande eliten hade sina egna privata kockar med sig till platsen för pyramidernas konstruktion och inte åt något ur arbetarnas byttor.

Vem kunde då tänkt sig kommande tiders luftskepp och hur maten och Cateringen tog sig vägen upp ända dit, i farkoster som till synes kunde begärska sin bana mitt i de påstridiga vindarna. Men kanske kunde de känna lättsinnets instängdhet i Zeppelinarna när champagnekorkarna sköt från en tidsålder till en annan.

 

Se även Göteborgs Historia och hur en förort till Göteborg som kallades Hagen blommade upp och blev ett Café paradis med en rad restauranger och Catering verksamheter. Hur vattendraget från Skansen Kronan till Vallgraven nu fyllts igen och kaponjären därmed blev Kaponjärgatan.

Haga Göteborgs första förort

 Haga Göteborgs första förort

 

Men en sak är väl väldigt klar, isen och vattnets förutsättningarna för livet som en gång i tiden låg frusen över markerna som senare beskrevs Som Sapmi och Svitjod. Men det var långt långt efter att isen smält undan och lämnat plats för en öppnare mark där människor kunde samsas och hjälpa varandra att överleva genom att bidraga med det man kunde till det viktigaste av allt, Mat att äta för sinnet, ron  och stundens udde i tiden.

De som inte satte namn på landet som reste sig ur ismassivet utmärkte sig antagligen inte och har därför gått oss förbi. Likt droppande rännilar från historiens vingslag. Ibland ser vi kanske något av dem vid evaporationen med sina hem precis som reflektioner av ljus väldigt nära regnbågen.

 

 

14 mar 2013