Göteborg och förorten Haga, Skansen Krona och Kaponjärgatan

Mitt emmellan det osökta och något ogooglebart finns det finner vi ibland det utsökta. Och visst kan det. Ett digert julbord av sociala snittar.  Så kyss din tandtråd mellan gliporna av vår catering i tidens rum. Midnattsekens skugga kan göra dagen så stum.

 

När Haga Anlades var det en förstad vid Göteborg

Haga en förort till Göteborg

Kaponjärgatan ett gammalt vattendrag

Men vem tänker egentligen idag på hur det var att bo Vid Göteborg i förstaden Haga motsvarigheten till dagens förorter. Även om vattendraget kaponjären gick från Skansen Krona ända till vallgraven så var det ju inte vatten man direkt kunne dricka eller göra någon mat på.  Så om du tycker att deet gungar på Kaponjärgatan så kanske det är historiens vingslag som nått dig från en svunnen tid när Haga blott var en förort och du allt fick ta dig in till domkyrkan för att få lite färskt vatten med någorlunda drickbar kvalitet, vilket kaske var en förtutsättning för att kunna laga en bra bit mat.

Från fattigkvarter till Caféparadis med allehanda restauranger och catering verksamheter. Sesså det kan gå.

 

 Haga var en förort förr i tiden till göteborg

 Från Skansen Kronan till Vallgraven

Drog mig till minnnes en något skarpare bild av Förorterna förr i tiden.  Bildtexten lyder: "förstaden Haga samt Skansen Kronan vid Göteborg.

Oavsett hur det nu var så var det fattigt fattigt på många ställen så det var inte helt säkert att man kom med färjan över vattnet.

Haga GöteborgÖver vattnet in till stan för att få just färskt vatten, det var en slitsam visa från förr.  Men då och då kunde isarna vara så starka att du faktiskt kunde gå.  Och sedan kom ju den stora bron där vid hästskon eller sociala huset som ni ungdomar kallar det nuförtiden. Men tiden går klapperti klapperti klapp och ibland hör jag hästhovar som historiens vingslag.

Vasaplatsen Göteborg

Känner ni igen det ni kallar Wasaplatsen ungdomar?

 

Göteborg Brunnsparken

Men men Brunnsparken i Göteborg är väl sig ändå ganska lik. det är bara kjoltyget som fållats i en annorstädes daning. Sörpla mina drömmar i tidens skog.

 

Skansen Kronan Göteborg

Kommer du förresten ihåg Viktor med sin käre bror Oscar Larsson som jobbade lite på sommrarna vad Skansen Krona? Följ då med och se dem jobba hårt och rensa nedan risåsen. I nästa avsnitt kan du måhända hava försynen att se dem åter. Första gången Haga nämndes så var det som Hagen vilket kanske säger ett och annat om namnets ursprung. Kanske var det som ko-hagen eller som hästhagen, hursomhelst ett inhägnat området där in och utgång begränsades.

 

Göteborg Slottskogen

Att ta sin automobil rätt upp till Slottskogen och parkera den på den utmärkta platsen och slippa ta tåget från Slottskogen station till Särö det ni ungdomar. Det är Catering i tiden vid  den kända rymens rand.

 

 

 

 

 

3 jun 2013