Catering uppkomsten

Historiker berättar uppkomsten av food service går tillbaka till antiken. Gatuförsäljare och offentliga kockar (catering) var lätt tillgängliga i det antika Rom. Medeltida resenärer dined vid värdshus, krogar, monestaries och hostelries. Koloniala Amerika fortsatte denna tradition i form av lagstadgade Publick hus. Restaurangen, som vi känner den idag, sägs ha varit en biprodukt av den franska revolutionen. Modern mat service är en produkt av den industriella revolutionen. Tekniska framsteg möjliggjort massproduktion av livsmedel, snabb distribution av varor, säkrare lagringsanläggningar och effektivare apparater matlagning. Framsteg inom transport (notably tåg, bilar, lastbilar) skapade också en enorm efterfrågan på offentliga matställen. En annan tänkte att fundera: hur militära foodservice påverkade civil industri.

"Foodservice organisationer i drift i USA i dag har blivit en accepterad livsstil, och vi tenderar att betrakta dem som relativt nya innovationer. Men de har sina rötter i seder och bruk som kännetecknar vår civilisation och predate medeltiden. vissa faser av storkök verksamhet når en välorganiserad från så tidigt som feodala tider ... religiösa ordnar och kungliga hushåll var bland de tidigaste utövarna om kvantitet livsmedelsproduktion ... Rekord visar att matlagning som utförs av klostret bröderna nått en mycket högre standard än mat som serveras i värdshus på den tiden ... Den kungliga hushållet, med sina hundratals hållare och hushåll adeln, ofta numrering så många som 150 till 250 personer, krävde också ett effektivt foodservice ... I föreskriver de olika behov, var strikt kostnadsredovisning behövs, och här kanske är början på dagens vetenskapliga foodservice kostnadsredovisning ... "
--- West och Woods Introduktion till Foodservice, juni Payne-Palacio & Monica Theis, redaktörer [Prentice-Hall: Upper Saddle River NJ] 9: e upplagan, 2001 (s. 5-6)
Restauranger & catering

Medan offentliga matställen fanns i det antika Rom och Sung-dynastin Kina , restauranger (vi känner dem idag), i allmänhet krediteras 18th century Frankrike. Uppkomsten är ganska intressant och inte alls vad de flesta förväntar sig. Visste du att ordet restaurangen kommer från det franska ordet restaurer som betyder att återställa? De första franska restauranger [pre-revolution] inte var snygga gourmet anläggningar som drivs av ex-aristokratiska kockar. De var starkt reglerat anläggningar som sålde restauranger (köttbaserade consommes avsedda att "återställa" en persons styrka) till människor som inte mår bra. Cook-catering (traiteurs) serveras också hungriga stamgäster. Historien om dessa två yrken är historiskt ansluten och ofta svåra att särskilja.

Enligt den nuvarande upplagan av Larousse Gastronomque (s. 194-5), de första caféer (vanligen definierad som platser som säljer drycker och snacks) bildades i Konstantinopel år 1550. Det var ett kafé , därav ordet "cafe". Caféer var platser utbildade människor gick att dela idéer och nya upptäckter. Låntagare tillbringade flera timmar i dessa anläggningar i ett "sittande". Denna trend fångats i Europa på 17-talet. När kaféer öppnades i Frankrike de sålde också konjak, sötade viner och likörer Förutom kaffe. Den första moderna typen Café var Cafe Procopé som invigdes 1696.

Den franska revolutionen startade den moderna restaurangbranschen. Det avslappnad de juridiska rättigheterna för gillen att [sedan medeltiden] var licensierats av kungen att styra specifika livsmedel [eg. de Patissiers, Rotisseurs, Charcutiers] och skapade en hungrig, medelklass kundbas som relished ideal jämlikhet (som i, kan vem som helst som kunde betala priset får samma måltid). Företagande franska kockar var snabba att utnyttja denna marknad. Menyer och erbjuder rätter individuellt portioneras, priser och beredd att beställa, infördes för allmänheten för första gången.

Vem startade den första restaurangen?
Det finns (minst) tre teorier:

1. Boulanger, 1765
"I omkring 1765, skrev en parisisk" buljong säljarens namn Boulanger på sin skylt: "Boulanger säljer fyllningsmaterial passar för gudarna" ... Detta var den första restaurangen i modern bemärkelse. "
--- Larousse Gastronomiqe, helt reviderad och uppdaterad [Clarkson Potter: New York] 1999 (sid. 978)

2. Mathurin Roze de Chantoiseau i Paris, 1766
"Enligt Spang var glömda uppfinnaren Mathurin Roze de Chantoiseau, en siffra så fullkomligt emblematiska av sin tid att han nästan känns som en uppfinning själv. Sonen av en markägare och köpman, Roze flyttade till Paris i början av 1760-talet och började flytande olika system han trodde skulle berika honom och hans land på samma gång. "
http://dir.salon.com/books/review/2000/03/24/spang/index.html

3. Beauvilliers, 1782
"Men var den första parisiska restaurangen värd namnet på en grundades av Beauvilliers i 1782 på Rue de Richelieu, kallad Grande Taverne de Londres. Han introducerade det nya i en förteckning över de rätter på en meny och serverar dem på små enskilda tabeller under bestämda tider. "
--- Larousse Gastronomique, (s. 978)

Om restauranger

"... Frankrike var födelseplatsen för det vi nu kallar restaurangen ... detta hände mot slutet av sjuttonhundratalet. Med undantag av värdshus, som var främst för resenärer, och street kök ... var i Europa den tiden kunde man köpa en måltid utanför hemmet? huvudsak på platser där alkoholhaltiga begerages såldes, placesewquipped tjäna enkla, inexepensive rätter antingen tillagas på plats eller beställas från en närliggande värdshuset eller livsmedel butik, tillsammans med vin, öl, och sprit , som utgjorde huvuddelen av sin verksamhet Sådana taverna-restauranger fanns inte bara i Frankrike utan också i andra länder I Tyskland, tjänstgjorde Österrike och Alsace, Brauereien och Weinstuben delikatesser, surkål och ost, till exempel,.. i Spanien bodegas serveras tapas. grekiska tavernor serveras olika livsmedel med olivolja .. där måltider var befriade från skatter, serveras en mängd olika stärkande rätter såsom grytor, kött med sås och kött orgel ... Alla dessa platser ... var benägna att tjäna rätt och slätt biljettpris än mer avancerade kulinariska skapelser ... För en äkta måltid en var tvungen att titta antingen en bra värdshus eller gå till en Rôtisseur eller Traiteur (matleverantör, från den italienska trattorior). I Frankrike är dessa två gillen, tillsammans med charcutiers, hade beviljats monopol på alla kokta kött än pates ... Bara vanliga människor faktiskt åt i Traiteur butik, kanske sitter vid ett bord reserverat för gäster i vissa anläggningar. Även en måttligt väl-att-göra personen skulle ha föredragit att beställa mat levereras till privata hem eller ett rum på ett värdshus eller hotell eller en elegant salong hyrs för tillfället ... I 1765 en man vid MAME av Boulanger, även känd som "Champ d'Oiseaux" eller "Chantoiseau," öppnat en butik nära Louvren ... Det han sålde vad e kallade restauranger eller buljonger restauranger - det vill säga köttbaserade consommes avsedda att "återställa" en persons styrka Ända sedan slutet av medeltiden ordet restaurang. hade använts för att beskriva något av en mängd rika buljonger gjorda med kyckling, nötkött, rötter eller en sortera eller antoher, lök, örter och, enligt vissa recept, kryddor, kristalliserad socker, rostat bröd, korn, smör, och även exotiska ingredienser ... "
--- "Löneförhöjningen av restaurangen," Mat: en kulinarisk historia, Jean-Louis Flandrin & Massimo Montanari [Columbia University Press: New York] 1999 (sid. 471-480)

"Restaurang ... Ordet dök upp i 16-talet och innebar till en början ett livsmedel som" återställer "(från restaurer, för att återställa), och användes mer specifikt för en rik, mycket smaksatt soppa tänkte kan återställa förlorad styrka .. . Fram till slutet av 18th century, var de enda platser för vanliga människor att äta ut värdshus och krogar I omkring 1765, heter en parisisk "Boullion-säljare" Boulanger skrev på sin skylt:. Boulanger säljer fyllningsmaterial "passar för gudarna" .. . Detta var den första restaurangen i modern bemärkelse. Boulanger följdes av Roze och Pontaille, som i 1766 öppnade en maison de Santé (hus för hälsa). var dock den första parisiska restaurangen värd namnet på ett grundat av Beauvilliers i 1782 ... kallas Grand Taverne de Londres. Han introducerade det nya i en förteckning över de rätter på en meny och serveras dem på små enskilda tabeller under bestämda tider. En positiv effekt av revolutionen var att avskaffandet av skråväsendet och sina privilegier gjort det lättare att öppna en restaurang. Resten att dra nytta av situationen var kockar och tjänstemän från de stora husen, vars aristokratiska ägare hade flytt. Dessutom ankomsten i Paris av många provincials som inte hade någon familj i kapitalet skapade en pool av trogna kunder, utökat med journalister och affärsmän. Den allmänna känslan av välbefinnande under katalogen, efter en sådan kaotisk period, tillsammans med möjligheten att njuta av läckerheterna i tabellen hittills reserverade för de rika, skapade en atmosfär där restauranger blev en etablerad institution. "
--- Larousse Gastronomique, helt reviderad och uppdaterad upplaga [Clarkson Potter: New York] 2001 (sid. 978)

"The Restaurant Revolution
Ett ögonvittne, Grimod de La Reyniere förskott tre skäl till varför restauranger uppstod i Frankrike med den franska revolutionen: Rage för engelska mode, inbegripet fattande av måltider i tavernor, tillströmningen av ett stort antal revolutionära deputerade från landsorten, och kockar söker ny anställning efter upplösningen av de aristokratiska hushåll .... Vi behöver komma ihåg att det nästan allomfattande sätt att tjäna måltider till denna tid [1825] var att placera potten krukor på bordet för alla att dela. Den finare måltid desto fler rätter. I tjusiga middagar, var konstnärligt skapande vid bordet ... Hotell serveras begränsade intervall på bestämd tid ... De storkök (traiteurs) gav inte delar, men hela courses' - en hel gemensamma, säga - och den som whished att underhålla några vänner måste beställa dem i god ". Med restaurangen blev konstnärligt skapande individen plattan. I ett slag blev hög quqlity tillgänglig för allmänheten, ännu mer påtagligt var matlagning / dela individuella ... Restauranger skyndade uppkomsten av den suveräna konsumenten. Vid bordet av en förstklassig restauranteur kan varje person äta samt en prins ... "
--- En historia av kockar och matlagning, Michael Symons [Universtiy i Illinois Press: Urbana IL] 1998 (sid. 289-293)
[OBS: Denna bok innehåller mycket mer information än vad som kan omskrivas här. Be din bibliotekarie för att hjälpa dig hitta en kopia]

. "Restaurang Enligt samtida ordböcker, är en restaurang helt enkelt en äta plats, en anläggning där måltider serveras till kunder av denna definition, restauranger -. Oavsett vilket namn de har gett - är nästan lika gammal som civilisationen ruinerna. i Pompeji innehåller rester av en taverna som gav mat och viner till förbipasserande ... Den primära funktionen för dessa tidiga matställen "var att tillgodose behoven hos människor hemifrån som om de inte hade fört sin egen mat och kockar med dem, var tvungna att vidta fanns -. eller gå hungrig från andra hälften av 17-talet fanns det kaféer, offentliga platser där människor kan träffas och prata, äta och dricka .... I England fanns också krogar som catering till ett socialt överlägsna kundkrets, anställda välkända kockar och erbjöd ett omfattande urval av rätter. Restaurangen, som det var tänkt i Paris i slutet av 18th century, hade en annan inriktning. Dess huvudsakliga fördelen var att det erbjuds gäster ett val: enligt Brillat-Savarin [han var advokat och gourmand som skrev fysiologi of Taste], restauranger får människor att äta när de ville, vad de ville och hur mycket de ville, att veta i förväg hur mycket detta skulle kosta. de bästa restaurangerna på dagen skröt en omfattande meny med ett urval av 12 soppor, 65 förrätter ... och 50 desserter. Dessförinnan var franska catering starkt reglerad och delas mellan olika företag [skrån] ... Regelverket kring dessa yrken gav varje en vissa privilegier. den Rôtisseur, till exempel, men stekt kött inte fick baka rätter i ugnen eller göra ragouts "[grytor] ... Av 1771 världens restauranteur" definierades. .. som någon som har tekniken för framställning av sanna buljonger, så kallade restauranger ", och rätten att sälja alla typer av custards, fat ris, spån och makaroner, äggrätter, kokt kapuner, bevaras och stuvad frukt och andra läckra och hälsobringande livsmedel ... Ordet restaurang ", som används för att beskriva en äta hus, dök först upp i ett dekret av 1786 ... Restauranger var ... en viktig konsekvens av revolutionen och instämde med dess mål att främja egality runt bord. äta var inte längre ett privilegium för de rika som hade råd att upprätthålla en kock och en väl medföljande kök. "
--- Oxford Companion till mat, Alan Davidson [Oxford University Press: Oxford] 1999 (sid. 660)

På Krögare , fysiologi smak, Jean Anthelme Brillat-Savarin (ca 1828)

Om restauranger i början Amerika
Koloniala tavernor och värdshus sålde mat, men de var inte allmänt kända för sin mat. Inte heller var den mat som erbjuds på menyerna. Den franska restaurangen introducerades till den nyligen etablerade USA de sista åren av 18th century. Mat historiker placerar uppkomsten av Grand City restauranger, ofta baserade på fina hotell, med första kvartalet av 19th century.

"Den franska revolutionen uppmuntrade tillväxten av restauranger genom att avskaffa de monopolistiska kockar" gillen och genom att tvinga aristokrater "fd kockar för att hitta nya, proletära användningsområden för sina talanger ... Resenärer till Frankrike upphetsat kom nyheten om dessa parisiska restauranger till en amerikansk allmänheten som redan haft en andlig släktskap med Frankrike sedan landet allierade sig med vår egen revolution. franska kulturen redan hade en avsevärd effekt på våra egna ... Denna affinitet för fransk matlagning övertygade en tidigare kock till ärkebiskopen av Bordeaux öppna sin egen fransk stil äta hus i Boston 1794. Hans namn var Jean Baptiste Gilbert Payplat, och han kallade sin anläggning genom hans smeknamn, "Jullien s Restarator", där han blev känd som "Prince of Soppor," eko den ursprungliga betydelsen av ordet "retaurant." ... Men tillväxten av begreppet fristående restauranger berodde ytterst på ett tillräckligt stort antal människor som är villiga att acceptera det och betala för det. Under 1800 den totala befolkningen i New York, Philadelphia, Boston, Baltimore, och Charleston kombinerade var bara 200.000, men snart började sväva i New York växte snabbast -. 160, 000 invånare 1825 ... Av 1805 New York hade fyra caféer, fyra ostron hus, fyra Tea Gardens, två victualing hus, och en Cookshop, samt 42 kombination boardinghouses och krogar och dessa ökade snabbt för absorbera den nya välstånd ... Maten finns i dessa nya äta hus - som gick in och ut ur affärer med en otrolig hastighet av misslyckande - fortsatt för det mesta grova, tunga och av medioker eller dålig kvalitet. spel var rikligt, inklusive hjort, duva, tvättbjörn, och älg. Turtle ansågs vara en delikatess ... Färskt kött gick dåligt snabbt, så många arbetare slaktas de svin som fritt roamed gator konsumerar avfall och Broadway var klädda med leverantörer säljer grillat fläsk. Andra hawked ostron, snabbt blivit en passion med amerikanerna ... När maten sattes på bordet, slet kunderna in i den med vad en observatör kallas "otänkbart snabbhet," och andra definieras som en teknik för "Gobble, gulp och gå." Det var ganska mycket standardförfarande i de flesta äta hus och tavernor. Även i det stora, nya, moderna hotell som New Yorks Hotel (1794), en tjänst filosofi "come-and-get-it" godtogs som vanligt, och kommunala matsalar som serverar upp fasta måltider på bestämda tider var till regeln, men spendiferous Tremont House i Boston, som öppnade 1828 invigde "Franska Service" i 2-100-sits matsal, där gästerna kan äta på enskilda tabeller och använda e ny fyra-tined gaffel. Vid 1830-talet "American Plan" med vilken resenärer tvingades betala för rummet och styrelse om de åt en måltid eller inte, blev standard i hotellbranschen. På mindre hotell och krogar var det inte så mycket en fråga om "come-and-get-it" som det var "prova-på-till -äta-den. "
--- Amerika äter ut, John Mariani [William Morrow: New York] 1991 (sid. 25-7)

    En restaurang tidslinje , CuisineNet
    Krögare , Meditation 28, fysiologi of Taste, Jean Anthelme Brillat-Savarin [1826], br> [OBS: Om du vill ha den fullständiga texten till denna passage (på engelska) rekommenderar vi MFK Fischer översättning. Det finns många nya upplagor. Din bibliotekarie kan hjälpa dig att hitta en kopia.]
    menyer


Rekommenderad läsning:
Uppfinningen av restaurangen, Rebecca L. Spang

Se även: Snabbmat

OM CATERING

"Krögare vs Traiteurs
När de tävlar på marknaden, har kockar, sedan urminnes tider, bildade gillen. En liten häfte med Anmärkningar om företagets historia för Mistery av kockar i London, utgiven av Cooks 'Företaget kanske i början av 1960-talet, datum broderskapet bildande till 1311-12. Affärerna reglerade sig och reglerades i termer av rättvis handel och hälsa, beskattades och ges ett visst skydd av staden och kronan. Det är, som drivs de som ett yrke, med dess ömsesidiga marknadsföring och konkurrensbegränsningar handel - begränsa inlägg via (ofta exploaterade) lärlingsplatser, dela knep och fastställa priser ... Guild of cook-storkök, de Cuisiniers, parallellt hierarkin i domstol kök ... Glöm inte att vi talar om offentliga kockar: Cuisiniers är inte att förväxla med köer, master kockar anställda i ädla hushåll och kloster. Dessutom var guild av cuisiners evigt dela och utmanas av nya inriktningar ... De hantverkare sålde varor som skall transporteras bort, men en ytterligare förgrening av cuisiners var traiteurs - äta-kammaren djurhållare eller storkök. De var populära med de blygsamma människor, ty de sålde små mängder till låga priser. Från stadgarna 1559, specialiserat de i bröllop och banketter, som finns i deras egna lokaler eller någon annanstans ... När Antoine Beauvilliers öppnade den första stora restaurangen, La Grande Taverne de Londres - i 1782, enligt Brillat-Savarin, och 1786 Enligt andra - en ny handel, härrör dels från engelska krogar, brutit från de traiteurs ... De cateringfirma hade en exklusiv rätt att sälja kokta kötträtter, men begränsas sig att sälja hela köttstycken, inte en enskild hjälpa . Det monopol ifrågasattes i 1765 med Boulanger, en säljare av buljonger. Medan traiteurs hävdade ensamrätt att sälja ragu, föll lager utanför deras monopol och såldes under namnet restaurangen i betydelsen reparativ "."
--- En historia av kockar och matlagning, Michael Symons [University of Illinois Press: Urbana IL] 1998 (sid. 315-8)

"När han åkte till Paris i början av sjuttonhundratalet, upptäckte Joachim Nemeitz snabbt vad som var fel med den franska huvudstaden: maten ... Tvingad att äta på en gästgivare eller Traiteur s (cook-matleverantör s) tabell d'hote, den enkla besökaren till Paris skulle snart upptäcka att han "inte hoppfull alls, antingen på grund av köttet inte är korrekt kokta, eller för att de tjänar samma sak varje dag och sällan erbjuda någon sort." ... hela eigheenth talet, många resenären skulle ha anledning till liknande klagomål ... mat serveras av franska Restaurangägarna och cook-storkök, men billigt, skulle ytterligare förstöra ... hälsa ... I århundraden innan de första restaurangerna öppnade sina dörrar, resenärer och parisare utan egna kök hade berodde på värdshus, cookshops och wineshops ... Tidig sjuttonhundratalets Paris var i själva verket, förordningar hem för tusentals detaljhandeln mat och dryck köpmän, alla organiseras av monarkiska i 25 olika gillen. Enligt definitionen i sina stadgar var dagligvaruhandeln handel kännetecknas av extrem splittring och exaggerateed compartmentalism ... Mästaren Cook-catering höll rätt att tjäna hela måltider till stora partier ... Cook-cateringfirma (traiteurs), sägs det, snabbt fört juridiska anklagelser mot en särskilt aggrandizing restauranteur heter Boulanger som vågade sälja en maträtt (sheeps fötter i vit sås) som var inte en restaurang men en ragu (något som består av flera olika ingredienser och tillagas i sås). Efter en rad överklaganden, får vi veta , domstolarna slutligen beslutat till förmån för kock-storkök och begränsade de "restauranteurs" till försäljning buljonger ... dagligvaruhandeln avslut notoriskt svåra att avgränsa handlas Det fåfänga i att genomdriva divisioner bland livsmedel som framställts i del form KOMBINATIV arbetets art själv ... Redan 1704 var nästan tre fjärdedelar av befälhavaren traiteurs också cabaret-djurhållare, i 1748 de traiteurs "guild noterade att" de flesta av våra mästare "har också privilegier BAKVERK eller stek-kött -säljare ... En 1760 beslut om Parliment uppdrag att, för att undvika monopol bör Paris cateringfirma hädanefter välja sina fyra "syndics ansvariga" ... Kombinationen av titlar, medan ganska vanligt i alla dagligvaruhandeln handel, var särskilt utbrett bland traiteurs. Det är uppenbart att kocken-cateringfirma i Paris länge hade haft sina fingrar i många pajer och att de allra flesta av dem skulle ha varit bra inom sina lagliga rättigheter de hade driva företag som sålde en mängd av livsmedel och ett brett utbud av Potables. sådan ansamling av uppgifter var lätt möjligt, men det gjorde inte skilja de första restauranteurs från de etablerade Cook-storkök. faktiskt många av de första restauranteurs även behärska traiteurs med nära affärsförbindelser band till många av de andra etablerade Paris mat och dryck affärer. " --- Uppfinningen av restaurangen: Paris och modern matkultur, Rebecca L. Spang [Harvard University Press: Cambridge MA] 2000 (sid. 7-11)
[OBS: Denna bok innehåller mycket mer information än vad som kan omskrivas här. Be din bibliotekarie att hjälpa dig att få en kopia.]

African American catering
Historiska tidningar och vetenskapliga artiklar ger men korta glimtar in i catering företag som drivs av svarta i slutet av 19th century. De gör bekräfta allmänna iakttagelser om att trängs ut av nya invandrade nyanlända. WEB Dubois observerade och studerade denna trend. För en omfattande studie av detta ämne rekommenderar vi de resurser som innehas av Schomburg Centrum för forskning i Black Kultur / NYPL

"Den afrikanska Amercian storkök i synnerhet var jämförelsevis väl-att-göra, de anställda andra medlemmar av samhället, träffade framstående vita familjer, och var sociala ledare och noterade abolitionister ... Philadelphia cateringfirma utvecklade rykte för särskilda rätter, såsom Terrapin gryta och kyckling croquettes, som sågs som African American specialiteter och prestigefyllda livsmedel på tabeller socialt framstående vita familjer ... afroamerikaner fortsatte att dominera catering verksamhet i nordöstra städer till 1890-talet ... African American cateringfirma också haft positioner respekt i södra städer i en tid präglad av segregation. "
--- Oxford Encyclopedia av mat och dryck i Amerika, Andrew F. Smith redaktör [Oxford University Press: New York] 2004, Volym 1 (s. 24-25)

"Tio procent av de färgade människor är duktiga arbetare -. Cigarmakers, frisörer, skräddare och skrädderiartiklar, byggare, stationära ingenjörer och c fem och en halv procent i affärsföretag av olika slag för negrerna har något över en miljon. och en halv dollar investerade i samll affärsföretag, främst fastigheter, catering företag, företag, apotek, hotes och restauranger, uttrycker teaming & c. I 69 ledande anläggningar $ 800.000 är investerat -. $ 13.000 i summor från $ 500 till $ 1.000 och $ 200.000 i belopp från $ 1.000 till $ 25.000. Fyrtiofyra av de 69 företag som var stablished sedan 1885, och sjutton andra sedan kriget ... Fem ledande storkök har $ 30.000 [investerat] ... "
--- "The Black North: En social studie, New York," vi Barghardt DuBois Atlanta University, New York Times, November 17, 1901 (s. SM10)

"Det verkade naturligt vid denna tid att detta leder klassen av övre tjänare skulle kliva in i ekonomiska livslängd nationen från denna utsiktspunkt marken och spela en ledande roll Detta gjorde de i flera fall:. Den mest iögonfallande är barberaren, den matleverantör, och fogden ... han höll sin egen i semi-sysslor ... tills han träffade ansvar för färgseende från sin egen folkmusik och den starka konkurrensen från tyskar och italienare ... var matleverantör undan av den palatsliknande hotellet där han kunde fått fotfäste. "
--- "Den ekonomiska framtid neger", WEB Dubois, publikationer American Economic Association 3:e, vol. 7, nr 1 (februari, 1906), pp 219-242

"Den italienska, sicilianska, grekiska, främmande för USA: s språk och instutituions, upptar ganska alla branscher som var han tillstått det Negros 40 år sedan ... Tänk på vår stadens mest berömda catereres av 40 eller 50 år sedan. De var Downings, Mars , Watson, Vandyke, tio Eyck, dag, grön, och andra, alla färgade. Deras namn var så bekant och som ombud i hög klass fungerar som är Delmonico och Sherry idag. som teser colored cateringfirma hade på dem som har lyckats till verksamheten dagar? med ett undantag, italienare. "
--- "Den ekonomiska framtid neger. Faktorn vita konkurrens" Alfred Holt Stone, publikationer American Economic Association 3:e, vol. 7, nr 1 (februari, 1906), pp 243-294

"Under mer än ett sekel negern har cominated catering fältet i Philadelphia. Thsi branscher intimt har kopplats till historien om Quaker City från dess tidigaste dagar fram till idag. En av de första lyckade Negro ctaerers var Peter Augustinus, som startade och etablering på tredje gatan ovanför gran i 1816. Hans berömmelse var över hela världen. Ofta skickade han sin sköldpadda som han noterades, till Paris. firman Augustinus & Baptiste, hans efterträdare, fortsätter att ge matvaror för några av Philadelphias äldsta och rikaste famlies. För 100 år denna verksamhet har hållits i familjen. Mrs Clara Augustinus och Miss Tillie Baptiste nu genomföra det på femtonde Street, betwen Locust och Walnut gator. Bland annat den gamla Guild of storkök var Thomas J. Dorsey vars culianry prestationer vann för honom både namn och rikedom. Henry Jones var lika välkända och framgångsrika. James Prosser fick kredit för att vara en av de banbrytande storkök och sägs ha systematiseras och stabiliserade verksamheten. sin anläggning var fjärde och Marknad gator. samtida med Prosser var James Porter Sr, som genomförde en restaurang vid åttonde och marknad strets. Han var den första förvaltare av den exklusiva Philadelphia Club, som i början var inrymt i den gamla Napoleon bosättning på Ninth Street ovanför gran . George Porter, en son, var förenat med honom. Framstående Negro cateringfirma i Philadelphia för ett senare tillfälle var Henry Minton på fjärde och Chestnut gator och därefter Twelfth Street, nära Walnut och Richard Thompkins på fjärde gatan, nära Walnut. Catering och restaurang verksamheten fördes till en grad av perfektion av dessa män med antebellum dagar och av många som följde. år sedan negrerna practially kontrollerade dessa lönsamma vägar för strävan och var materiellt ansvariga för Philadelphia blir känd som "en stad med god mat." Philadelphias Original matleverantör och skapare av denna gren av verksamheten var Robert Bogle. "
--- "Phily Citizen Var Första Maker av glass," Lester A. Walton, Pittsburgh Courier, 19 maj 1928 (s. 12)

"Den institution i catering ... når sin högsta kvalitet i Philadelphia. Detta yrke var oriingate DBY en Phildelphia neger, Robert Bogle, vars tjänster präglades av sådan suverän kompetens att en av hans diskriminerande beskyddare, Nicholas Biddle, den ledande Philadelphia finansiär av thsi tid flyttades till poetiska expresion, och skrev sin "Ode till Bogle" i 1829. negern restaurangbranschen har ge denna konst en kvalitet och smak som är unik och särskiljande och som traditionen håller fortsatte längs beundransvärda linjer genom Hollands, Augustinus och Baptiste, och andra. "
--- "Socialarbetare CITES Bidrag från Negro till Philadelphias tillväxt," Wayne Hopkins, Philadelphia Tribune, 2 juni 1932 (s. 9)
[OBS: Vill du läsa Ode till Bogle ?]

"William Walker, en färgad matleverantör, på 439 West trettionionde Street leva med sin hustru, gick in i restaurangen av John Stark, på 436 och 438 Ninth Avenue för Nattvarden servaren veckor sedan. Walker hävdade att innehavaren ryckte räkningen av pris från sin hustrus hand och sade båda att han inte skulle tjäna dem på grund av theri färg. Walker bekräftades av hans fru i sitt vittnesmål att krögaren Stark sade att han inte skulle tjäna dem på grund av sin färg. Herr Stark förnekade uttalanden av Mr och Mrs Walker, och sade att när de gick in i hans restaurang han stänger upp ett av rummen, som han brukar varje natt. När kärandena gick han begärde dem att ta en plats i den andra delen av restaurangen , som skulle vara öppen hela natten. Han sade att käranden blev mycket upprörd, och beordrade hans fru att sitta ner i rummet de var i. .. "
--- "Stämd Enligt Mälby lagen" New York Times, 4 Oktober 1895 (s. 14)

Se även: Augustus Jackson

Tidiga amerikanska kvinnor storkök
[I 18th century Amerika några] "kvinnor i maten arbetsplatsen var catering eller konditori i ett slags. De ibland sprang små butiker som är specialiserade på sina egna konserver, godis eller bakade läckerheter. De var mer benägna att vara belägen i städer där människor följde mode och gjorde sina inköp med kontanter (i stället för byteshandel) ... Vissa kvinnor bakade på beställning och genomförde enkel catering från sina hem. deras annonser visades regelbundet i sjuttonhundratalets tidningar. "
------ Oxford Encyclopedia av mat och dryck i Amerika, (s. 554-555)

Den amerikanska Historiska tidningsbiblioteket och ProQuest Historiska databaser Tidning är utmärkta källor för att hitta 18th-20th century annonser och företagsinformation. Fråga din bibliotekarie hur man kan få.

 

 

14 mar 2016