Catering & Luftens Pionjärer

 

Den 17 december 1903 gjorde Orville Wright världens första motordrivna flygning i en farkost som var betydligt mycket tyngre än luften i Kitty Hawk, Norra Carolina

Flygningen varade 47 sekunder och omfattade 2000 meter. Såvitt vi vet finns fanns ingen mat eller dryck ombord denna historiska flygningen. Men då var det inte så länge tills den första serveringen skedde uppe i luften. 1914 erbjöd en Zeppelinare passagerarna i luftskeppet champagne och en måltid under flygturen. På 1920-talet som de införde flygande matsalar med kockar förbereder varma måltider

En del säger att de första reguljära passagerartrafiken började i augusti 1919 i Europa mellan England och Frankrike och att catering fanns på plats från allra första början. Medan andra hävdar att KLM, som grundades i Nederländerna den 7 oktober 1919, var världens första kommersiella flygbolag (KLM, 2001 [online]) och att det fyra dagar senare, den 11 oktober 1919 erbjöds färdigförpackade måltider i flygbolagets förpackning på flygningar mellan London och Paris. Andra europeiska flygbolagen etablerades också under denna period, såsom Sabena i Belgien grundades 1923. Under 1920-talet. Ty även de däruppe i blå måste äga och med detta sagt så vet vi hur catering tog sin väg till flyget s.a.s.

 

Catering i Luften

Två halva menyer så slipper vi servera krigstidssymboler och annat som kan få många att sätta maten i vrångstrupen.

 

 

20 dec 2012